Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

4.B – Pečení velikonočních jidášů v muzeu

Ve čtvrtek 16. března jsme zavítali do jindřichohradeckého muzea na Balbínově náměstí, kde nás opět čekala paní Ing. Martina Machartová, dnes s odleželým kynutým těstem. Vlastní výroba velikonočních jidášů tak mohla s předstihem začít!

Každý žák pečlivě hnětl, válel a tvaroval dva kousky těsta, ze kterého se postupně vyklubaly různé tvary velikonočních jidášů. Práce to nebyla vůbec jednoduchá… Jidáše přendat bez úhony na plech, potřít ho žloutkem a posypat mákem. Poté nastala fáze kynutí….

A tak jsme se přesunuli do zahrady muzea, kde měli žáci za úkol najít třicet vajec. Honba za „velikonočním pokladem“ byla úspěšná a děti během chvíle našly všechna uschovaná vejce.

Následovalo pečení jidášů v „muzejní“ troubě, které si vzala za své paní Machartová. A než se nám naše vytvořené dobroty do zlatova upekly, děti si vybarvovaly nalezená vejce. Povídali jsme si a četli o velikonočních zvycích a tradicích, kde jsme se mimo jiné dozvěděli, že velikonoční jidáše bychom měli upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Čtvrtek jsme dodrželi, avšak o tři týdny dříve. A že to byla dobrota J ukazují také fotografie žáků naší třídy.

Třídní učitelka Hana Bílková Millerová

Komentáře jsou uzavřeny.