Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

5. A, 5. B – Exkurze Kutná Hora, Sedlec – Nejen za památkami UNESCO

Dne 20. září žáci obou pátých tříd společně vyrazili na exkurzi do Kutné Hory a Sedlce. Zde si školáci prověřili své znalosti z vlastivědy. 

Nejprve jsme navštívili hřbitovní kostel Všech svatých s kostnicí. Společně s lektorkou žáci prošli do horní kaple, kterou si prohlédli a kde se zaposlouchali do velmi zajímavého výkladu o vzniku hřbitovního kostela v Sedlci i o historii města Kutná Hora.  Poté jsme přešli do dolní kaple k individuální prohlídce.

Když se obě třídy prostřídaly, přivítala nás unikátní památka UNESCO – katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, která je konventním chrámem bývalého nejstaršího cisterciáckého opatství v Čechách, založená roku 1142. Katedrálu jsme si důkladně prohlédli a po dřevěných schodech vystoupali až do podkroví, kde byla umístěna zajímavá výstava moderního umění.

Autobusem jsme přejeli do Kutné Hory a zde navštívili chrám svaté Barbory. Toto unikátní dílo vrcholně a pozdně gotické architektury, zapsané rovněž na seznamu UNESCO se žákům rovněž velmi líbilo.

Poté nás přivítalo České muzeum stříbra, kde jsme absolvovali okruh zvaný „ Cesta stříbra“. Středověký důl jsme prošli v plátěné bílé haleně, tzv. perkytli – tradičním hornickém oděvu, s helmou a svítilnou na hlavě. Dozvěděli jsme se, jak byla práce středověkých horníků náročná a také nebezpečná.  

Naši exkurzi jsme završili na malebném náměstí, kde se každý žáček po zásluze odměnil nějakou tou dobrotou. Počasí nám přálo a cesta domů rychle uběhla.

Třídní učitelé Hana Bílková Millerová a Josef Vichr

Komentáře jsou uzavřeny.