Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

5.B – Exkurze k PČR do Č. Budějovic. Kyberprostor a jeho rizika + zhlédnutí práce policistů operačního střediska na tísňové lince 158

Ve čtvrtek 2. listopadu jsme nastoupili do ranního vlaku a zavítali na exkurzi k PČR do Českých Budějovic. Preventivní besedu v rámci prevence sociálně patologických jevů si pro nás připravil vedoucí tiskových mluvčích jihočeské policie, pan mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner na téma úskalí sociálních sítí, kyberprostor a jeho rizika. Žákům vysvětlil jak se bezpečně chovat nejen v kyberprostoru. Policista kladl školákům zajímavé otázky a vysvětloval různá úskalí na případech, které se skutečně udály. Žáci za správnou odpověď získali malý dáreček.

Poté jsme měli jedinečnou příležitost navštívit operační středisko jihočeské policie, přísně střežené režimové pracoviště, které je svojí rozlohou největším sálovým pracovištěm v ČR. Zde žáky přivítal pan plk. Mgr. Josef Maxa, zástupce vedoucího operačního střediska se svým kolegou. Plk. Maxa školákům sdělil, že nyní žáci sedí u stolu, kde se schází a pracuje krizový štáb, „ mozek“ jihočeské policie a to při mimořádných událostech jako jsou například povodně, rizikové sportovní zápasy hokeje či fotbalu a nebo společné video konference složek IZS k závažným událostem nejen v rámci kraje. Žáci měli úžasnou možnost vidět, jak pracují policisté v přímém výkonu služby na tísňové lince 158. Jak přijímají oznámení od občanů i vysílají hlídky policistů na konkrétní místa v kraji. Dále páťáci shlédli dopravní infrastrukturu krajského města s aktuálním pohybem vozů PČR v digitální podobě. Prostřednictvím Google map uviděli „ naší základku“ v J. Hradci z ptačí perspektivy. Čas strávený na PČR nám rychle uběhl a nezbývalo, než se rozloučit.

Naše poslední zastávka v krajském městě směřovala na zasloužený oběd do McDonaldu. A že to byla dobrota! Pak už nezbývalo než přidat do kroku, protože vlak na opozdilce nečeká. Se spoustou nových informací a zážitků jsme šťastně vystoupili na nádraží ČD v J. Hradci.

Exkurze k PČR byla pro nás velmi přínosná. Těšíme se na setkání s krajskými tiskovými mluvčími policie v naší škole v nadcházejícím roce.

Mgr. Bc. Hana Bílková Millerová, Mgr. Vendula Václavíčková

Komentáře jsou uzavřeny.