Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Obrovský úspěch v krajském kole v basketbalu

Dne 20.11. se vydala 9-členná výprava, složená z ostřílených borců basketbalistů na zteč do Písku, jež hostil krajské klání v tomto krásném sportu.

Očekávaly se další úchvatné souboje pod vysokým košem, s vidinou ještě lepší kvality soupeřících mužstev. Tyto se nakonec sešly čtyři a to zástupci okresů Jindřichův Hradec, Tábor, Písek a Český Krumlov, jmenovitě: ZŠ Jarošovská Jindřichův Hradec, ZŠ Zborovská Tábor, ZŠ J.K.Tyla Písek a ZŠ Kaplice. Bohužel vítězové okresních kol z okresů České Budějovice, Strakonice a Prachatice se z neznámých důvodů nedostavili.

            Rozlosování nám přisoudilo očekávaného favorita celé soutěže a to ZŠ J.K.Tyla z Písku, jež je sportovní školou, zaměřenou výhradně na basketbal. Tento obávaný soupeř byl velkou výzvou pro náš tým, jenž do té chvíle neokusil hořkost porážky. Úvod zápasu nás však nezastihl v úplně ideálním rozpoložení. Hráči z Písku nás často přečíslovali či zabíhali za naše obránce a skórovali z poměrně snadných pozic z rychlých kontrů. Naše hra byla ustrašená a postupný útok postrádal moment překvapení. Díky tomuto nepovedenému vstupu nám soupeř odskočil na rozdíl 12 bodů. Až dvě „trojky“ v rychlém sledu z mistrovské dílny Vítka Janeky nám vrátily potřebnou jistotu a zvedly otřesené sebevědomí. Následovala pasáž hry, kdy jsme sice měli herní převahu, žel jsme se potýkali s nízkou efektivitou střelby, která značně srážela naše snažení. Postupně jsme dokázali stáhnout manko až na rozdíl 4 bodů, naše vysunutá obrana si však vzápětí nepohlídala několik brejků soupeře a ten si celkem lacině vzal svůj ztracený náskok zpět. Ve druhém poločase se obraz hry příliš nezměnil, soupeř hrál stále uvolněněji a na naše ruce se vkrádala nervozita při zakončení a rostoucí frustrace. Konečný výsledek 32:15 pro našeho soupeře vypadá možná jednoznačně, ale neodpovídá obrazu hry po většinu času.

            Do druhého utkání jsme nastoupili proti ZŠ Zborovská z Tábora. Tato notoricky známá sportovní škola byla opět velkou výzvou pro náš tým. Jejich herní pojetí bylo oproti ZŠ J.K. Tyla méně basketbalově propracované, ale zato více silově a nátlakově zaměřené. Byl to úporný soupeř, který nám nedaroval ani centimetr na palubovce a hrozil ze smrtících brejků. Kupodivu tento styl hry našemu celku vyhovoval znatelně více, než úhledná a zdánlivě bezchybná hra píseckého týmu. Zápas byl po většinu času velmi vyrovnaný, oba týmy se prezentovaly svědomitou prací v obraně a důsledná osobní obrana nedávala příliš prostoru k bodovým hodům. V závěru první půle si náš tým přece jenom vypracoval slibný náskok 2 bodů, jež dokázal postupně navyšovat i díky tomu, že v klíčových momentech působil takticky vyspěleji a kompaktněji. Konečné skóre bylo 21:10 ve prospěch našeho družstva.

            Jako poslední tým, se kterým jsme měli změřit síly byla ZŠ Kaplice. Ta ve svém prvním utkání těsně podlehla ZŠ Zborovská. Byl to tedy více než hratelný soupeř a vidina konečného druhého místa nabývala čím dál zřetelnějších kontur. Aniž bychom si to přáli, našemu přání bylo celkem záhy vyslyšeno. Ještě před oficiálním začátkem utkání, ZŠ Kaplice byla nucena z turnaje odstoupit. Důvodem bylo vážné zranění jejich hráče při zápase se ZŠ Zborovská, a jelikož přicestovali pouze v 5 hráčích, nebyli schopni sestavit tým. Byla to škoda, už jenom s tím ohledem, že se kluci na utkání těšili, jakkoliv by mělo dopadnout.

            Závěrečný zápas mezi sebou svedly ZŠ J.K.Tyla a ZŠ Zborovská, při němž se táborští téměř radovali z výhry a nakonec prohráli ve velmi vyrovnaném souboji, který rozhodla pro ně nepovedená koncovka, 21:18. Pro nás to znamenalo stvrzení konečného druhého místa, což je v takto nabité konkurenci výrazný úspěch.

Závěrem chci poděkovat všem borcům, kteří se podepsali pod tento skvělý počin:

Vítek Janeka, Jiří Potužák, Jakub Doležel, Vítězslav Mácha, Jakub Mertl, Jan Beran, Adam Justin O’Brian, Šimon Dvořák a Ondřej Šteflíček.

Komentáře jsou uzavřeny.